Shell betaalt volgens ingewijden al jaren geen winstbelasting in Nederland. Een vertrouwelijk intern document van het ministerie van Financiën ondersteunt dat, schrijft dagblad Trouw.
Het bedrijf verdient miljarden op Nederlandse bodem, maar door gebruik te maken van legale aftrekposten weet het bedrijf volgens bronnen van de krant de winstbelasting telkens op nul uit te laten komen. Shell ontkent dat.
Dat Shell geen winstbelasting betaalt, verklaart volgens een goed ingevoerde bron waarom het bedrijf de afgelopen jaren zo hard gelobbyd heeft om de dividendbelasting afgeschaft te krijgen. “Afschaffing van de dividendbelasting is het enige dat Shell nog iets oplevert.”
Een verdere verlaging van het tarief van de winstbelasting, waartoe het kabinet recent besloot na een ‘heroverweging’ van de dividendbelasting, levert Shell helemaal niets op. “Shell betaalt nul euro winstbelasting”, aldus de bron.
Shell geeft onder meer aan belasting te betalen in landen waar de winst wordt gemaakt. “Het overgrote deel van onze winsten behalen wij in het buitenland. Daar betalen wij dus ook de meeste belasting.”
"Winsten uit het buitenland worden in Nederland niet nog een keer belast. Over 2017 heeft Shell wereldwijd 10 miljard dollar belasting betaald", zo zegt een woordvoerder. Daarnaast wordt gewezen op de afdracht van de NAM aan de Nederlandse overheden en de bijdrage van Shell en het hoofdkantoor aan de Nederlandse economie.
"Onze belastingbetalingen zijn volledig in lijn met fiscale wet- en regelgeving. Er is geen enkele link tussen vennootschapsbelasting en onze visie op de dividendbelasting", aldus de zegsman.
Tweede Kamer wil uitleg over belastingbijdrage Shell
De Tweede Kamer wil staatssecretaris Menno Snel van Financiën spreken naar aanleiding van een bericht dat Shell in Nederland helemaal geen winstbelasting betaalt. Een meerderheid steunt een verzoek om een debat daarover van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.
De Tweede Kamer is zeer kritisch en wil van de staatssecretaris horen welke constructies Shell precies toepast. Het kabinet heeft al maatregelen aangekondigd om belastingontwijking door multinationals tegen te gaan, deels ook in Europees verband, maar de vraag is of die ook de mazen in de wet dichten waar het olie- en gasconcern gebruik van maakt.
GroenLinks-Kamerlid Bart Snels denkt van niet. Shell maakt volgens hem gebruik van ,,een typisch Nederlandse constructie'' die niet wordt aangepakt door strengere Europese richtlijnen tegen belastingontwijking. Het is van belang dat ook die sluiproute wordt afgesloten, vindt Snels.
Behalve de oppositie wil ook coalitiepartij D66 uitleg van de eigen staatssecretaris. ,,Iedereen moet gewoon netjes belasting betalen in dit land, burgers én bedrijven'', aldus Kamerlid Steven van Weyenberg. Ook CDA'er Pieter Omtzigt wil een debat, al moet dat volgens hem wel breder worden getrokken dan alleen Shell. Praten over individuele bedrijven is immers ,,lastig'', gezien de geheimhoudingsplicht waaraan de fiscus is gebonden.